6 lessen voor een leven in Vrijheid

23 juni 2021

We krijgen in ons leven allemaal te maken met lijden. Verlies, wanhoop, angst en mislukking. Zo ook, Edith Eger, auteur van het boek Het geschenk. Ze overleefde de holocaust. Ze zag hoe haar ouders werden vermoord en werd zelf door militairen gevonden in een stapel lijken toen ze in 1945 bevrijd werd uit het concentratiekamp. Haar les? ‘De ergste gevangenis was niet de gevangenis waar de nazi´s me instopten. De ergste gevangenis bouwde ik zelf´. Herken je dat, dat je zelf je eigen gevangenisbewaker bent? Dat jouw gedachten en overtuigingen je vaak beperken? Hierbij deel ik de 6 belangrijkste lessen van Edith over vrijheid.

Gevangen in een trauma

In Edith’s persoonlijke verhaal staan innerlijke en geestelijke bevrijding centraal. Zij overleefde de ontmenselijking en afslachting van meer dan 6 miljoen onschuldigen op wonderbaarlijke wijze. Echter was de bevrijding van het kamp in 1945 niet haar deur naar vrijheid. Ze leefde voort, gevangen in het trauma van haar verleden. Jarenlang liep ze weg voor het verleden en ontkende ze haar verdriet en trauma. Bevrijd van de nazi´s, maar nog niet vrij. ´De schadelijkste gevangenis zit in je geest, terwijl je de sleutel in je zak hebt´, besefte ze. 

Het kostte Edith enige tijd om de sleutel uit haar zak te pakken en zichzelf te bevrijden van het verleden. Zij ziet deze reis echter als een geschenk. Ze gebruikt dit geschenk nu om als therapeut anderen aan te moedigen de gedachten die ons gevangen houden en het destructieve gedrag dat ons belemmert te veranderen. Dit doet ze vanuit haar eigen ervaring. 

 

Hoe krijg je die sleutel naar vrijheid uit je zak?

In mijn coachingspraktijk kom ik vaak tegen dat mensen zichzelf onnodig gevangen houden. Wat ik als coach laat zien is dat we allemaal een keuze hebben als je te maken krijgen met trauma of moeilijkheden. We kunnen ervoor kiezen ons te bevrijden uit onze mentale gevangenissen. We kunnen opgeven of ervoor kiezen om elk moment als een geschenk te ervaren 

Vrijheid is levenslang oefenen: het is een keuze die we telkens weer, elke dag, moeten maken. Na het bestuderen van de lessen van Edith, zal je begrijpen waarom. 

 

De 6 krachtige vrijheid lessen van Edith

De slachtofferrol

“Waarom ik?” Onbewust denk je dit toch best vaak. Als je dat denkt, dan zit je in een slachtofferrol. De les van Edith is: deze rol is optioneel. Je kunt ervoor kiezen of je een slachtoffer wilt blijven of niet. De slachtofferrol belemmert je vrijheid: je blijft hangen in het verleden, de pijn en het verlies. Dit was toen, dit is nu, is iets wat je moet onthouden. Accepteer de situatie, accepteer de pijn en ga verder met je leven.

In elke crisis is er sprake van een overgang. Verschrikkelijke ervaringen doen pijn, echter bieden ze ons ook de gelegenheid om na te denken en te besluiten wat we willen in ons leven. Het brengt je als het ware naar de volgende stap. 

Maak de keuze om te reageren op wat er gebeurd is door verder te gaan en bevrijd jezelf uit de gevangenis van het slachtofferschap. Als je dit doet maak je gebruik van je vrijheid om te veranderen. 

 

De gevangenis van vermijding

We proberen onszelf en anderen af te schermen van gevoelens. We rennen ervoor weg, vermijden onze gevoelens en accepteren het liever niet.  Zolang je gevoelens vermijdt, ontken je de realiteit.

Onthoudt hier: wat je niet voelt kun je niet genezen. Luister naar je gevoelens zodat je kunt genezen. Daarnaast is een gevoel slechts een gevoel, het is niet je identiteit. Een gevoel is tijdelijk, dus wees niet bang om aan je gevoelens toe te geven. Uit je gevoelens.

Het tegenovergestelde van depressie is expressie. Het is goed om eerlijk te zijn over je gevoelens en je gevoelens te uiten. Laat gevoelens niet vast zitten in je lichaam. Dit is namelijk de oorzaak van veel ziektes. 

 

De gevangenis van verwaarlozing

Maar al te vaak zitten we vast in een bepaald hokje door de verwachtingen die mensen van ons hebben of die je hebt van jezelf. Veel mensen verwaarlozen zichzelf. Bijvoorbeeld omdat ze zich anders voordoen dan ze zijn, om aandacht, genegenheid en goedkeuring van anderen te krijgen.

Leg je leven niet in handen van anderen. Zorg ervoor dat je de beste liefhebbende, onvoorwaardelijke verzorger van jezelf wordt. Laat zien dat je van jezelf houdt.

Leer genieten van plezierige sensaties door deze in je dagelijkse routines in te bouwen zorg dat werk, liefde en spel in evenwicht zijn elke dag weer. Als je vrij bent, neem je verantwoordelijkheid voor wie jij echt bent als persoon Je leert de gewoonte om jezelf in de steek te laten af. 

 

De gevangenis van schuld en schaamte

Mensen die iets ergs hebben meegemaakt, worstelen vaak met een verschrikkelijk schuldgevoel. Schuld houdt je gevangen. Het is jouw manier van denken waardoor je vast komt te zitten. Je kiest hier zelf voor.

Als je vrij van schaamte wilt leven laat je jouw leven niet bepalen door de mening van anderen. Ook kies je er zelf voor hoe je tegen jezelf praat.

Laat de schaamte gaan door hem te vervangen door vriendelijkheid naar jezelf toe. Word verliefd op jezelf. Ga op zoek naar het kwetsbare deel in jezelf en hou er met hart en ziel van. 

Mijn kwetsbare deel is dat ik het lastig vind om altijd lief, geduldig en zacht te zijn voor mijzelf. Ik ben opgevoed met:  ´niet zeuren, maar doorgaan´ en daarom was ik altijd erg hard voor mijzelf. Toen ik tijdelijk in een rolstoel belandde, realiseerde ik me dat mensen om me heen juist graag wilden helpen en ik mij best mocht laten vertroetelen. Daarnaast werd mij duidelijk dat ook mijn lichaam kapot kon gaan, kwetsbaar is en ik niet alles alleen hoefde te doen. Lees hier mijn verhaal.

Stop met boodschappen vol schuld en schaamte en zeg dagelijks aardige en liefdevolle dingen tegen jezelf. Vrijheid is onze hele imperfecte ik accepteren en de behoefte aan perfectie opgeven.

 

De gevangenis van hopeloosheid

Probeer de werkelijkheid niet te verhullen, je bent niet vrij als je dat doet. Als je pijn hebt, dan heb je pijn, accepteer de pijn dan ook.  Maar maak vervolgens niet de conclusie dat iets hopeloos of onmogelijk is, want dan is dat ook zo. Hoop is letterlijk een kwestie van leven of dood. Zorg er daarom voor dat je nieuwsgierig bent en hoop blijft houden.

Zet hoop in voor jouw confrontatie met de duisternis.

Voor vrijheid is hoop nodig. Hoop dat je weet dat lijden, hoe erg ook, tijdelijk is en hoop betekent ook dat je nieuwsgierig bent naar wat er in de toekomst gaat gebeuren. Hoop stelt ons in staat in het heden te leven in plaats van het verleden en het opent de deuren van onze mentale gevangenissen.

 

De gevangenis van het niet-vergeven

Vergeving is niet iets wat we doen voor de persoon die ons pijn heeft gedaan. Door iemand te vergeven maak je jezelf vrij, zodat we niet langer gevangenen zijn van het verleden en ophouden met het meedragen van die last. Er is vergeving mogelijk zonder woede. Erken de woede, voel en uit het en laat het los. Vergeef jezelf. Stop je vast te houden aan het schuldgevoel of de schaamte richting jezelf.

Het boek: ´Het geschenk´

Ben je benieuwd naar het bijzondere verhaal van Edith Eger, de ervaring van haar cliënten en de levenslessen die ze in haar boek wil voortzetten?! Ik raad iedereen aan dit mooie geschenk te lezen, om de kern van vrijheid te achterhalen.

De sleutel van vrijheid in handen

Je vindt geen vrijheid als je probeert te vergeten wat er is gebeurd of als je het wegstopt.

Blijf niet hangen in schuld, schaamte, woede, wrok of angst over het verleden. Blijf kiezen voor liefde en hoop. Wat er met ons gebeurt, is uiteindelijk niet het belangrijkst. Het gaat erom wat we ermee doen. De basis van vrijheid is de kracht om te kiezen. Vrijheid is een keuze. Als we ontsnappen uit onze mentale gevangenis, zijn we niet alleen vrij van wat ons tegenhoudt, maar ook vrij om onze eigen wil te gebruiken. Het leven, zelfs met alle onvermijdelijke trauma´s, pijn, verdriet, ellende en dood, is een geschenk. De pijnlijke ervaringen helpen ons groeien.

 

Hulp nodig om jezelf vrij te laten uit jouw gevangenis?

Edith biedt de sleutels aan, nu is het aan jou om die aan te nemen en jezelf vrij te laten uit jouw gevangenis. Ook ik kan jou daar als coach bij helpen. Heb jij het gevoel dat een trauma uit het verleden jou niet in vrijheid laat leven? Wil jij graag een vrijer leven? Daar help ik jou graag bij. Tijdens een 30 minuten gratis intake help ik jou om de eerste stap te zetten. Ik zie ernaar uit om jou beter te leren kennen!