Ben jij trouw aan jezelf?

16 september 2023

‘Ben je spiritueel of doe je spiritueel?’ Deze vraag stelde een dame die geïnterviewd werd voor een magazine. Dat prikkelde mij en ik vroeg mij af wat de reden hiervoor was. Op zich is dit namelijk een goede vraag gezien de populariteit in de media, op social media en mijn eigen omgeving. In een tv-programma met hoge kijkcijfers werd hier zelfs regelmatig aandacht aan gegeven.

Spiritualiteit

Wat is dat dan? Volgens Wikipedia heeft dit in de breedste zin te maken met de geest en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten. Tegenwoordig heeft het vooral te maken met de persoonlijke innerlijke ervaring. Het bewust ZIJN.

Mensen zijn op zoek naar innerlijke rust en zingeving waarbij eenieder dit ervaart en doet op zijn of haar eigen manier. ‘Wij zijn spirituele wezens in een menselijke ervaring.’ Een uitspraak die ik regelmatig hoor en betekent dat elk mens dus spiritueel is. Daarmee is deel één van de vraag voor mij beantwoord.

Tarot, pendelen, healings, readings, mantra’s zeggen, opstellingen, mediteren, yoga en nog veel meer vallen onder het doen. Daarmee is deel twee van de vraag beantwoord. Ik snap de prikkel. Gaat het alleen maar om het doen of zijn we het ook echt. Alle zogenaamde spirituele ego’s en zelfbenoemde guru’s ten spijt.

Het herkennen en vervolgens accepteren van het bewust ZIJN, is een zoektocht die met vallen en opstaan verloopt vol builen en schrammen. Meestal gestart door een flinke wake up call of zelfs calls. Dat laatste heb ik mogen ervaren omdat ik als aards, nuchter en praktisch mens weigerde te accepteren ook best spiritueel te zijn. Totdat het kwartje viel……

Inzicht

Helder wetend, heel intuïtief, sensitief en expressief horen gewoon bij mij. Punt. Eerder heeft dit mij onbewust banen, opdrachten én connecties gekost, bespaard of juist opgeleverd. Nu ben ik mij er bewust van en weet wat de voor- en nadelen zijn. Ja, de angst om afgewezen te worden, zit ook bij mij en dat mag. Zo leerde ik mijn kennis, kunde, ervaring en wijsheid alleen op verzoek te delen. Dat blijft trouwens een aandachtpunt want het zit er wel in 😊

Wat houden dan spiritualiteit en die zoektocht in? Die vraag heb ik bij ChatGPT neergelegd en in mijn woorden vertaald. Enkele onderwerpen die aan bod komen:

  1. Mensen uiten hun spiritualiteit op verschillende manieren. Respecteer en accepteer dit.
  2. Neem de tijd voor zelfreflectie om te ontdekken wat jou innerlijke rust en vervulling geeft.
  3. Sta open voor nieuwe ideeën en perspectieven. Zo verruim je je wereldbeeld wat je helpt groeien als persoon.
  4. HEB GEDULD! Het is echt een oneindige reis.
  5. Wees dankbaar voor wat er is. Dit geeft je een dieper tevreden gevoel.
  6. Je voelt meer verbondenheid met anderen en de wereld. Zo ontwikkel je ideeën die bijdragen aan het welzijn van moeder aarde en haar bewoners.
  7. Leer van tegenslagen. Het is een proces van vallen en opstaan die je door zelfreflectie helpt te groeien als mens.
  8. Kies een pad dat voor jou.

Wat houdt jou tegen om volledig jezelf te zijn? Laat het mij weten via DM.

Benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen? Bekijk mijn aanbod: