Bikkels

30 oktober 2022

Dit klinkt als een hartige snack en het hangt er maar weer net vanaf hoe je het interpreteert. Daarnaast wees een collega op iets wat voor mij totaal onbekend was. Vandaar dat het tijd was om de betekenis van het woord ‘bikkel’ eens op te zoeken.

Dat was een verrassing, er zijn namelijk drie mogelijkheden.

Een bikkel is:

  1. Een doorzetter. Iemand die flink moet doorzetten om zijn of haar doel te halen (bijvoorbeeld een examen of een target op het werk). Moet flink bikkelen om dit doel te bereiken.
  1. Een klompje metaal dat de vorm heeft van een kootje uit een schapenpoot en behoort tot een set van identieke stukjes die kinderen bij het bikkelspel omhoogwerpen en behendig met de hand opvangen.
  1. Een man met één bal. (Bron: betekenis-definitie.nl)

Voor de duidelijkheid, ik richt mij op nummer 1 waar wellicht een nummer 3 tussen zit.

Masker

Voor mij zijn bikkels meer dan alleen doorzetters. Het zijn toppers op hun vakgebied. Zij hebben alles voor elkaar, vangen klappen elke keer moedig op en gaan dan weer door. Geven nooit op ondanks alle bezwaren en tegenwerking van hun omgeving. Zien alleen kansen en mogelijkheden, durven risico te nemen en lossen alles op. Vooral voor een ander……… Ja, bikkels zijn namelijk fair voor anderen en keihard voor zichzelf. En toch, soms weten zij het ook even niet meer. Het zijn mensen en geen klompjes metaal.

Voor de buitenwereld zijn bikkels sterk, moedig en kunnen zij alles aan in het leven. Dat is nou net hun masker. Met een glimlach doorgaan, niet piepen. No pain, no gain en vooral streng voor zichzelf. Het andere verhaal is dat zij juist een hele gevoelige kant hebben die goed verstopt achter dat masker zit. Totdat er allerlei heftige dingen gebeuren waardoor die ware, zachte kant wordt aangesproken en naar buiten komt. Soms duurt het even want een bikkel negeert de signalen dat het echt anders mag. Logisch als je altijd zo geleefd hebt. Tot het tij zich keert en dat is het moment om je masker af te zetten en keuzes te maken die goed zijn voor jou.

Bikkels

Overtuiging

Als kind leerde ik dat als je huilt, ben je zwak. Als je zwak bent, pakken ze je. Wie die ‘ze’ dan wel waren, mocht ik zelf invullen. Hét begin van het ontstaan van een bikkel. Ja, ik spreek uit ervaring en heb de afgelopen jaren geleerd hoe dat masker af te zetten. Een heel proces, dat zeker! Het is nu mijn missie: Anderen inspireren en motiveren om te leven vanuit vrijheid, om te mogen zijn wie je bent. Authentiek, zonder dat masker want uiteindelijk breekt je dat op.

Voel jij je aangesproken? Stuur mij een reactie. Ik ben benieuwd wat jou een bikkel maakt.