Camaro: keuzes maken voor jezelf

3 maart 2022

Den Haag

Toen ik in de twintig was, woonde ik in de Rivierenbuurt in Den Haag. Bijna onder het Schenkviaduct en vlak bij de Geleenstraat, de rosse buurt van de stad.

Een gezellig plein met een slager, bakker, groenteboer en snackbar aan de overkant van ons huis. Verderop op de hoek was een zogenaamd huis van plezier waar mannen in regenjas stiekem naar binnen wipten. Regelmatig werden mij “kettinkies” of gereedschap aangeboden die “van de vrachtwagen waren gevallen.” Ook verdween geregeld de benzine uit de auto’s die onder het viaduct stonden geparkeerd. Zo’n buurt dus.

Ik woonde en leefde daar met een meneer van 2.00 meter hoog, 115 kilo zwaar en schoenmaat 48. Wij waren de eigenaren van diverse auto’s en motoren die in en rondom het huis geparkeerd stonden. Eén daarvan was een bruine Chevrolet Camaro.

Amerikaan

Ik reed graag in deze Amerikaanse bak met een achtcilindermotor waarvan de buurman vroeg: “Auto waar ga jij met dat meisje heen?” Als ik het gaspedaal indrukte, brulde de motor. Een heerlijk geluid en zo zweefde ik over de Haagse wegen terwijl mensen mij verbaasd nakeken. Blijkbaar was dit een apart fenomeen.

Deze geweldige auto had echter één groot nadeel. Op elke hoek van de straat, althans in mijn beleving, werd ik door de politie staande gehouden met het verzoek om mijn papieren te laten zien. De Camaro had een bepaald imago. Op een gegeven moment was ik daar klaar mee en stapte bij weer zo’n “aanhouding” uit de auto met mijn indrukwekkende lengte van 1.64 meter. Wat ik toen zei, vergeet ik nooit meer.  “Beste agent, even voor de duidelijkheid. Ik WOON hier in deze buurt, ik WERK hier niet!” Hij maakte daarvan een notitie en ik werd inderdaad verder met rust gelaten.

Keuzes

Na een tijd besloot ik toch verder te rijden in mijn Triumph Spitfire MK3 uit 1967. Dat was veiliger en rustiger. Met een illegale gastank van dertig liter, dat dan weer wel.

Ik koos ervoor om de beeldvorming van de agent te doorbreken. Ik was namelijk geen dame van lichte zeden of werkgever daarvan.

Welke krachtige keuzes maak jij?