Diversiteit: ´Vrijheid om jezelf te mogen zijn´.

11 augustus 2021

Maandag 26 juli 2021 liep Fréderique door haar wijk toen ze werd aangesproken met de vraag: ´Ben je een jongen of een meisje?´. ´Dat maak toch niet uit?´ reageerde ze vriendelijk. Opnieuw vroeg de jongen het. ´Ik ben wie ik ben en jij mag zijn wie je wil zijn´, reageerde Fréderique opnieuw netjes. Dit zinde de jongen niet. Met diverse slagen in haar gezicht brak hij haar neus, tanden en sloeg haar een kaakfractuur. Dit is een voorbeeld van een nieuwsbericht over diversiteit dat Nederland schokte. Ook vandaag de dag is het daarom zo belangrijk om over geaardheid en homoseksualiteit te praten als vorm van diversiteit. Vrijheid om jezelf te mogen zijn. Vrijheid om divers te zijn. Samen met Lennart doe ik mijn verhaal als bijdrage om dit taboe stukje bij beetje te doorbreken.

Joanna Bos – 61 jaar (1962) – Valt op vrouwen

Mijn naam is Joanna Bos, ik ben 61 jaar en ik val op vrouwen. Als kind groeide ik op in Egmond en Rhenen. In mijn jeugd ging ik naar openbare en christelijke scholen. Daar had ik het niet over geaardheid en seksualiteit. Dat bestond gewoon niet, klaar. Je praatte er niet over. Als er iets over werd gezegd was het toch vaak spottend en verre van positief. 

Als klein meisje vond ik meisjes al interessant, echter was ik mij er niet van bewust wat dat voor mij betekende. Daar kwam ik pas later achter. Mijn moeder werkte in de muziek- en showwereld en over het algemeen zijn geaardheid en seksualiteit daar een minder groot taboe. Op die manier merkte ik in de praktijk hoe het allemaal werkte. Toch voelde ik toen dat het op mij niet van toepassing was. Ook hoorde ik soms rare verhalen over homoseksualiteit. Ik was zo niet. Lekker in de ontkenning. Ik had daar helemaal geen zin in, al dat gezeur. Het was veel te lastig. Ik dacht: ´Het is wel goed zo, het is makkelijker om gewoon hetero te zijn´. Ik wilde voldoen aan de normen en verwachtingen die algemeen gangbaar zijn. 

Deze ontkenningsfase zette ik voort totdat ik 29 jaar oud was. Daarvoor had ik relaties met mannen, ik heb zelfs 10 jaar samengewoond met een man. Toen deze relatie strandde en daarna mijn vader overleed, besloot ik voor mijzelf te kiezen. Ik zei tegen mijzelf: ´Nu ga ik doen wat ik echt wil’. Ik heb een contactadvertentie geplaatst in de Telegraaf (er was nog geen internet) waarin ik zei: ´Een sportieve vrouw van rond de 30 is op zoek naar een sportieve vrouw van rond de 30´.

Alle mensen om mij heen reageerden heel positief en maakten er totaal geen probleem van. Ze hadden zoiets van: ´Ja duh, je vertelt ons niets nieuws´. Mijn moeder zei: ´Ach kind, dat wist ik al lang! Als jij maar gelukkig bent.´

De vrijheid omarmen om mijzelf te mogen zijn, heeft mij zeker veel opgeleverd in het kader van persoonlijke ontwikkeling. Ik leerde dat uitkomen voor mijn seksualiteit uiteindelijk allemaal wel meeviel. Het is belangrijk om jezelf te zijn. Als je dat doet, dan komt het allemaal goed. Natuurlijk zijn er gekke dingen die kunnen gebeuren, zoals toen ik op mijn voeten werd gespuugd door een meisje met een andere culturele achtergrond. Echter zijn deze gebeurtenissen niet leidend. Over het algemeen is het positief. Je leert je ware vrienden kennen en je leert hoe mensen in het leven staan. Ik vind het daarom bijzonder dat ´uit de kast komen´ nog apart benoemd wordt. Naar mijn idee hoeft dat helemaal niet. Het zou normaal moeten zijn en niet iets waar mensen voor uit moeten komen. 

Wie bepaalt de normen en de verwachtingen? 

Uiteindelijk bepaal je dat zelf. Als je je teveel aantrekt van wat anderen vinden, laat je je leiden door anderen. Je bepaalt zelf wat je wel of niet wilt zijn en hoe je dat uit. Dat hoeft een ander niet voor jou te bepalen. Je bent wie je bent. Natuurlijk zijn er extreme gevallen, zoals het nieuws van Frederique. Het is heel triest dat zulke dingen nog steeds voorkomen in deze tijd. Toch wil ik iedereen op het hart drukken je niet te laten leiden door zulke gebeurtenissen. Iedereen is vrij om zichzelf te zijn.

Geniet van het leven en heb het lef en de moed om jezelf te durven zijn! Het valt uiteindelijk best wel mee. Je leert er veel van, over jezelf en je omgeving. Je zal af en toe drastische keuzes moeten maken, dat hoort gewoon bij het leven. Vind je het lastig om knopen door te hakken? In mijn blog geef ik hier tips voor! 

Lennart Zwaan – 30 jaar (1993) – Valt op mannen

Ik ben Lennart Zwaan, ik ben 30 jaar en ik val op mannen. Ik ben opgegroeid in Katwijk aan Zee. Katwijk aan Zee is een Christelijke gemeente waar veel gelovigen wonen. Toch heerste er in Katwijk totaal geen negatief beeld over homoseksualiteit. Ik heb een hele open opvoeding genoten, waardoor ik homoseksualiteit nooit raar heb gevonden. 

Op mijn 18e ben ik naar Barcelona en daarna Antwerpen gegaan voor stage en daarna heb ik tot mijn 27e in Amsterdam gewoond. Ik voelde dat het stadsleven beter bij mij zou passen. 

Ik wist eigenlijk al een tijdje dat ik niet heteroseksueel ben, alleen stopte ik dat een beetje weg. Het stond mijn geluk eigenlijk totaal niet in de weg, ik leefde er gewoon mee. Ik wist dat er een dag zou komen dat ik zou moeten vertellen dat ik op mannen val. Voornamelijk wilde ik het vertellen omdat ik op een gegeven moment een vriend kreeg. Vanaf dat moment maakte het me echt niks meer uit. Ik heb eerst gedacht dat ik biseksueel was, aangezien ik een relatie van 3 jaar heb gehad met een meisje. Ik was ook echt verliefd op haar. Op het moment dat ik een vriend kreeg, voelde ik dat ik veel gelukkiger zou worden met een man aan mijn zijde. 

Op mijn 19e, toen ik in Barcelona woonde, heb ik via Facetime mijn vrienden gebeld. Mijn familie wist het al iets eerder. Het maakte mij niet uit wat anderen dachten. Ik vond het niet moeilijk omdat ik een vriend had. Mijn ouders reageerden heel goed en open. Ik was opgelucht dat ik eindelijk écht mijzelf kon zijn.

Omdat ik eerst een groep heteroseksuele vrienden had, was het wel iets wat ik in het begin gek vond om te vertellen. Deze vriendengroep bestond uit echte Katwijkse heteroseksuele jongens. Echter sprak ik deze vrienden al niet veel meer toen ik naar Barcelona verhuisde. Nadat ik uit de kast kwam, sprak ik ze eigenlijk helemaal niet meer. Ik heb hier vrede mee. Sommige zaken in het leven lopen zoals ze moeten lopen. Je echte vrienden accepteren wie je bent, dus je leert in een situatie als deze ook je echte vrienden kennen. Gelukkig heb ik veel nieuwe vrienden gekregen toen ik naar Amsterdam verhuisde.

Ik ben eigenlijk heel erg gelukkig geweest in de twee relaties die ik met mannen heb gehad. Ik ben blij dat ik open en eerlijk voor mijn geaardheid ben uitgekomen. Nu ben ik al een tijdje vrijgezel en het is tijd om mijzelf weer wat meer open te stellen voor anderen. 

In principe zou je niet uit de kast hoeven te komen voor je genderidentiteit of geaardheid, maar ik accepteer dat het wel de werkelijkheid is van vandaag de dag. ´Uit de kast komen´ is iets wat volgens de maatschappij moet gebeuren. Ik doe er dus niet moeilijk over. Voor alle mensen die gevangen zitten en niet zichzelf durven zijn, heb ik maar één boodschap: Kies voor jezelf en let niet op wat anderen zeggen: Je bent het waard! 

Je bent wie je bent en je mag zijn wie je wilt zijn!

Jongen of meisje, hetero, gay of biseksueel?! Het maakt niet uit, wie of wat je bent. Je bent wie je bent en je mag zijn wie je wil zijn. Diversiteit bestaat en laten we eerlijk zijn: dat is maar goed ook! 

Door open te zijn over seksualiteit en geaardheid willen wij een bijdrage leveren om het taboe te doorbreken. Jezelf durven en mogen zijn is ook een vorm van persoonlijk leiderschap. Je niet aanpassen aan gemak of veiligheid en dus het lef en de moed hebben om jezelf te zijn en te blijven. 

Ik geef je als het ware toestemming om naar mij toe te komen als je met deze draak aan het vechten bent. Als je het moeilijk vindt om jezelf ´de vrijheid om jezelf te mogen zijn´ te geven. Ik weet hoe het is om te willen leven naar de normen en verwachtingen van anderen, maar ik weet ook hoe je deze negatieve gewoonte doorbreekt! Diversiteit is vandaag de dag een geaccepteerd begrip en daarom mag je je vrij voelen om jezelf te zijn. 

Wil je eens over diversiteit of seksualiteit en geaardheid praten?! Bel me op en we hebben het erover! Ook ben ik beschikbaar om over dit onderwerp te spreken op events. Kom met mij in contact!