HELP! Hoe vraag ik hulp?

12 augustus 2022

Juli 2015 liep ik kletsend en tassen sjouwend over de duinen richting het strand van Egmond-Binnen. Mijn vriendinnen en ik gingen nog even een duik nemen na een drukke dag. Met blote voeten liep ik over de houten vlonders die als trap dienden. Ineens gleed ik uit en mijn rechtervoet klapte naar rechts en links. Krak!

Kwetsbaar
Langzaam stortte ik ter aarde, althans zo leek het, net als slow-motion in een film. Dit voelde echt niet goed en ik wist het. Mijn rechtervoet bungelde aan mijn been en zo werd ik door de Reddingsbrigade afgevoerd. Een heel spektakel om met een knaloranje wagen over het strand richting Alkmaar te gaan.

In het ziekenhuis bevestigden de foto’s een gecompliceerde breuk van mijn enkel. Het moment om te beseffen dat zelfs mijn lijf kapot kon gaan, hoe kwetsbaar ik was en hulp nodig had. Deze “Warrior Princess” had pijn en was opvallend stil. In shock dat mij dit kon gebeuren terwijl ik juist fysiek en mentaal sterk was.

Een operatie vond ik onnodig. Het groeide wel weer aan elkaar. Zo werd ik in het gips thuisgebracht in Apeldoorn. Na twee weken pijn en ongemak besloot ik toch te laten opereren. Het resultaat was een flinke snee met daaronder een plaatje en zeven schroeven om de boel bij elkaar te houden. Wat een gedoe allemaal.

Hulp
Vanaf het moment dat ik in het zand lag, schoten mensen mij spontaan te hulp. Thuis moest ik wat regelen en hulp vragen. Familie, vrienden, collega’s en buren wilden graag helpen. Zo had ik mijn eigen “hulpnet” opgezet. Als je het vraagt, krijg je het. Zo simpel was het.

Deze periode was heel confronterend om te merken wie er echt voor mij waren. Juist diegenen waar ik steun van verwachtte, lieten mij letterlijk liggen of zitten.

Lessen
De vraag die ik mijzelf stelde, was welke les hier inzat. Wat had ik te leren en zag ik over het hoofd op dat moment. In hoofdlijnen kwam het neer op:
1.     Hulp vragen mag. Je hoeft het niet alleen te doen;
2.     Kwetsbaar zijn mag. Accepteer je kwetsbaarheid en toon dit;
3.     Spreek verwachtingen uit anders word je steeds teleurgesteld;
4.     Wie niet horen wil, gaat dit voelen. Luister naar je intuïtie en de signalen om je heen;
5.     Rust. Uit de actie is nodig voor reflectie, inzicht en overzicht. Anders word je op de rem gezet;
6.     Combineer denken, intuïtie en voelen om het juiste voor jou te doen. Alleen vanuit je hoofd en wilskracht leven, is beperkend en dan kom je jezelf een keer tegen. De rechterkant van het lichaam staat voor ratio vandaar de rechterenkel die brak. Was ik wel op de goede weg met mijn leven?

Na drie maanden kon ik weer autorijden en mijn gang gaan. Op weg naar de volgende harde les……

Wat haal jij uit deze gebeurtenis?