Vrouwelijke kracht inzetten tijdens verkoopgesprekken

12 mei 2021

Het kan soms knap lastig zijn om een goede prijs te vragen tijdens verkoopgesprekken en zelfvertrouwen uit te stralen. Dankzij mijn werk als inkoopmanager zie ik hier vaker mensen mee stoeien. Vooral vrouwen vinden dit moeilijk en voelen zich hier vaak onzeker over. Ik wil hier graag bij helpen. Vanuit mijn ervaring als inkoopmanager én als coach geef ik jou tips over hoe je jouw vrouwelijke intuïtie en kracht kunt inzetten tijdens verkoopgesprekken. Want wij vrouwen zijn zoveel sterker dan we denken. Leer om dat verkoopgesprek zelfverzekerd aan te gaan!

Mannen zijn er in het algemeen beter in om zelfvertrouwen uit te stralen. Volgens onderzoek slagen zij hier zelfs in wanneer ze te kampen hebben met twijfels of angsten. Aangezien ik zelf jarenlang werkzaam ben geweest in bedrijven waar met name mannen werkzaam waren, was dit iets wat ik vaak terug zag. Een wereld waar je beoordeeld wordt op wat je doet en oplevert en niet op wie je bent. Alles gaat er heel praktisch aan toe in deze zakelijke wereld. Er is aandacht voor resultaten en minder voor de emotionele kant.

Ik zie regelmatig dat vrouwen het lastiger vinden om zelfvertrouwen uit te stralen. Vrouwen gaan over het algemeen sneller de emotie in, terwijl mannen hier minder mee bezig zijn. Ook het overdenken is een probleem, want ja daar zijn wij vrouwen toch zo goed in! Iedereen denkt wel eens te veel na, maar als je onzeker bent dan ben je geneigd dit meer te doen. We proberen constant problemen in ons hoofd op te lossen waardoor we er teveel in blijven hangen. Tijdens het voeren van een verkoopgesprek kunnen deze zaken voor problemen zorgen. Veel vrouwen vind het erg spannend een verkoopgesprek aan te gaan en vinden het moeilijk om te bepalen wat voor prijs ze kunnen vragen.

 

Je vrouwelijke kracht inzetten in verkoopgesprekken: zo doe je dat

Naar mijn idee is het belangrijk dat wij als vrouw een stukje uit de zakelijke meer mannelijke wereld combineren met onze vrouwelijke kracht en intuïtie. Onze vrouwelijke intuïtie volgen en deze kracht bijzetten door dingen minder te overdenken en emoties zoals angst minder te laten leiden. Zo creëer je een goede basis voor meer zelfvertrouwen De meeste mannen stralen van nature meer zelfverzekerdheid uit en hebben over het algemeen vaak meer eigenwaarde. Wij vrouwen kunnen dat ook!

Als coach help ik vrouwen om vanuit authenticiteit, respect en vertrouwen met elkaar samen te werken. Het is makkelijker dan je denkt om het rationeel, analytische te combineren met intuïtie en bewustzijn. Je vrouwelijke kracht inzetten tijdens dat verkoopgesprek, dat is waar we voor gaan.

woman in black tank top wearing sunglasses sitting on black leather couch

 

Ik heb de volgende tips voor je verzameld om jouw vrouwelijke kracht in te zetten tijdens een verkoopgesprek! 

 

Tip 1: ´Als je het vraagt dan krijg je het. Als je het doet weet je het´

Veel vrouwen vinden het doodeng om dingen te vragen. Maar als je het niet vraagt, dan ga je het ook nooit krijgen. Zo simpel is het. Vaak komt de angst voor dingen vragen voort uit onzekerheid. Je bent bang voor een nare reactie. Echter moet je het gewoon doen. Een brutaal mens heeft de halve wereld, zeggen ze altijd. En dit klopt ook echt. Hoe vaak zie je niet dat brutale mensen alles voor elkaar krijgen? Het is niet dat deze personen zoveel slimmer zijn of zoveel meer skills hebben. Het enige verschil is dat deze personen niet bang zijn en het gewoon doen, met succes als resultaat.

 

Tip 2: Geef nooit korting! 

Hoe aantrekkelijk korting ook mag klinken, het is belangrijk nooit korting te geven. Je verkoopt een product of dienst en géén korting. Houd vast aan de prijs die rechtvaardig is, zodat je betrouwbaarheid uitstraalt. Ook laat je hiermee zien dat je één lijn trekt en klanten gelijkwaardig behandelt. Als je korting geeft, verloochen je jezelf als het ware. Blijkbaar vind je jezelf dat wat je vraagt niet waard. Je neemt jezelf niet serieus als je korting geeft. Als mensen echt zaken met jou willen doen, betalen ze wat jij vraagt.

 

Tip 3: Noem de prijs die je als eerste te binnen schiet

Vraag de prijs die in eerste instantie bij je opkomt. Dat is de prijs die bij jou past. Hoe langer je erover nadenkt, hoe meer beren je op de weg tevoorschijn ziet komen. Wat er uiteindelijk tot zal leiden dat je je prijs onnodig verlaagt. Luister niet naar wat anderen zeggen, maar volg jouw vrouwelijke intuïtie. Hiermee bedoel ik het luisteren naar jouw onderbuikgevoel. Meer over vrouwelijke intuïtie kun je lezen in mijn blog over vrouwelijke intuïtie.

 

Tip 4: Kijk mensen recht in de ogen aan tijdens persoonlijke contact

Het is belangrijk dat je mensen altijd recht in de ogen aankijkt tijdens het voeren van een verkoopgesprek. Het is vooral belangrijk dit te doen wanneer je de prijs en voorwaarden op tafel legt. Je laat hiermee namelijk zien dat je sterk en onafhankelijk bent en weet wat je waard bent. Je straalt zelfvertrouwen uit. Omdat we tegenwoordig ook verkoopgesprekken online voeren is het belangrijk deze techniek te handhaven tijdens het voeren van online verkoopgesprekken. Kijk dan recht in de camera.

 

Tip 5: Doe onderzoek

Het kan soms erg lastig zijn om de waarde van een dienst of product te bepalen en op basis daarvan je eigen prijs te maken. Vergeet niet dat je ook mag spieken!  De beste voorbeelden zijn soms binnen handbereik. Ken je niet toevallig iemand die hetzelfde heeft gestudeerd of hetzelfde doet? Zou je diegene niet om advies kunnen vragen? Hoe pakt deze persoon het aan? De meeste mensen delen hun advies maar al te graag met je, dus maak daar gebruik van. Vraag het aan mannen en vrouwen om een goede richtlijn te hebben. Heb het lef om te vragen. Want wat kan er misgaan? Ga uit van het goede van de mens want ze zullen hun ervaring met je delen. Zelf zijn ze ook onderaan begonnen en mensen vinden het van nature fijn om te helpen. Deze informatie zal je een richtlijn geven voor het bepalen van jouw eigen prijs. Zo ga je met meer zelfvertrouwen dat verkoopgesprek aan.

 

Tip 6: Wees jezelf, open en eerlijk

Zorg dat je jezelf bent tijdens het voeren van een verkoopgesprek. Zorg dat alles wat je doet en zegt dicht bij jezelf staat, zodat je het verkoopgesprek als het ware ´eigen´ maakt. Je kunt verkooptechnieken toepassen, maar als het technieken zijn die niet passen bij jou als persoon dan val je door de mand. Wees daarnaast altijd open en eerlijk, daar houdt iedereen van. Laat zien wie je bent en waar jij voor staat. Zet de negativiteit van de mensen om je heen aan de kant. Als mensen bijvoorbeeld zeggen dat iets te moeilijk is of te hoog gegrepen, luister hier dan niet naar. Laat je absoluut niet ontmoedigen door anderen.  Jij weet zelf heel goed wat je wel en niet kan. Geloof in jezelf. 

 

Tip 7: Denk na over verschillende alternatieven en vertrouw vervolgens op je gevoel

Een goede tool om in te zetten bij het maken van een keuze is de briefjesopstelling. Dit is een vorm van systemisch werken. Het is de bedoeling om 4 briefjes te maken met verschillende prijzen. Vervolgens ga je op de 4 briefjes staan en voel je wat deze met je doen. De prijzen zijn dan onzichtbaar. Sta je stevig op het briefje, wiebel je, of val je om? Voel op deze manier aan welke prijs het beste bij jou past. In dit geval ben je bezig met het inzetten van jouw vrouwelijke kracht en intuïtie.

 

Je zal verbaast zijn wat er allemaal naar je toekomt en wat je allemaal voor elkaar krijgt als je jouw vrouwelijke kracht toepast in verkoopgesprekken! Als je luistert naar jouw vrouwelijke intuïtie, zal die stem jou een prijs influisteren. Je weet diep van binnen echt wel wat je waard bent. 

 

Wil jij graag investeren in jouw groei als persoon? Dan kijk ik graag met je mee wat de eerste stap is tijdens een gratis en vrijblijvend persoonlijk gesprek van 30 minuten. Daarin kun je ervaren of ik als coach bij jou pas. Boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij in. Zie het als een testrit, om te ervaren of we een klik hebben en jij er vertrouwen in hebt dat ik jou verder kan helpen.