Knopen doorhakken: 4 tips die je helpen kiezen

16 april 2021

Mijn netwerk vertelde mij keer op keer zoveel bewondering te hebben voor de stappen die ik maakte. Ze zagen mij als heldhaftige ridder die met opgeheven zwaard recht op die grote vuurspuwende draak afstormt. Wanneer ik hieraan denk zie ik dat grote schilderwerk voor me, die mijn Granddad in Spanje op de witte villa had geschilderd. Saint George and the Dragon. Een beeld dat me altijd is bijgebleven. Vol trots kan ik nu zeggen dat ik die draak in mij verslagen heb. Echter moest ik meerdere zwaarden slijpen om bij die schat te komen. Ik moest knopen doorhakken om uit dat grote spinnenweb van ongelukkigheid te komen. Het is mij gelukt. Als heldhaftige Sint George help ik nu anderen om draken te verslaan.

Ook ik stond allereerst met mijn neus voor die draak, bang en te veel vanuit ratio denkend. Is dit nu wel zo’n slim idee? Het duurde voor mij ook enige tijd voordat ik die draak in mezelf verslagen had. Ik moest meerdere knopen doorhakken om te komen waar ik nu ben. 

 

Het pad naar het verslaan van mijn draak

Hieronder beschrijf ik bij welke gebeurtenissen ik een moeilijke keuze moest maken en  een knoop moest doorhakken. 

In eerste instantie bang voor wat anderen wel niet zouden denken. Boos op mijzelf: ben ik niet in staat een relatie in stand te houden? Nee. Ik moet de knoop doorhakken. We staan op de eerste verdieping, zij op de gang en ik in mijn kantoor. Ik hoor mijzelf zeggen:  “Ik stop ermee, het is klaar. Pak je koffer, je hebt 10 minuten om te vertrekken”. Overdonderd door mijn boodschap en vastberadenheid doet zij zoals opgedragen. Het definitieve einde van onze zeven jaar durende relatie. 

Dit kost mij teveel energie. Ik heb geen zin meer om haar te bezoeken. Als ik haar wil helpen dan slaat zij mijn hulp af. Het voelt ongelijkwaardig Het is meer geven dan ontvangen. Ik besluit niets meer van mij te laten horen. Na achtendertig jaar een vriendschap, ten einde.

Ik merk dat mijn respect en vertrouwen langzamerhand verdwijnen en ik voel mij gebruikt. Samen met een studiegenoot geven wij workshops. Maar er vallen vervelende zaken voor waar we moeizaam over praten. Het is klaar. Ik stop dit samenwerkingsverband.

Ik voel mij beklemd in de stad en wilde er weg. Maar waar zou ik het geluk dan wel vinden? Iedereen in mijn huidige woonplaats achterlaten naar een totaal onbekende plek. Ik besluit te verhuizen naar Friesland. Na 23 jaar mijn safe haven, verlaat ik Apeldoorn. 

 

Knopen doorhakken: hoe doe je dat? 

Verschillende knopen heb ik doorgehakt. Het was nodig want de balans in geven en nemen was zoek. De relaties voelden voorwaardelijk, liefdeloos, energievretend en ongelijkwaardig. Er werden steeds kleine hapjes uit mijn kernwaarden genomen. Respect, vertrouwen, vrijheid, voldoening en creativiteit. Allen zo belangrijk voor mij. Dat was nu voorbij. De draak in mij verslagen door naar mijn vrouwelijke intuïtie te luisteren, naar mijn gevoel en ingevingen. Rust, ruimte en vrijheid zijn daar ondertussen voor in de plaats gekomen.

Op weg naar het verslaan van de draak hebben de volgende zaken mij scherp gehouden. Deze tips geef ik je mee voor effectief knopen doorhakken. 

 

1. Vertrouw op je intuïtie

Ik kan niet vaak genoeg herhalen hoe belangrijk het wel niet is om naar je intuïtie te luisteren. Je weet wat goed voelt en je weet wat niet bij je past. Want door naar je gevoel te luisteren geeft je geest aan wat het nodig heeft. Vertrouw op dat onderbuikgevoel. In mijn eerder geschreven blog over vrouwelijke intuïtie lees je hoe je jouw intuïtie in kunt schakelen!

 

2. Stel prioriteiten aan de hand van jouw kernwaarden

Wat vind jij écht belangrijk in het leven? Zorg dat je keuzes maakt op basis van jouw kernwaarden. Tijdens het samenwerkingsverband dat ik had verdwenen mijn respect en vertrouwen bijvoorbeeld langzaam. Aangezien dit belangrijke kernwaarden voor mij zijn was dit voor mij de aanleiding om de werkzaamheden te stoppen. Respect en vertrouwen hadden een hogere prioriteit dan het project. Bij prioriteiten passen bepaalde keuzes. Ga dus na wat jouw belangrijkste kernwaarden zijn en pas je keuzes hierop aan.

 

3. Denk even niet na

Jarenlang was ik werkzaam in een mannenwereld als manager. Ik deed daar alles vanuit ratio: ik dacht te veel na. Het is goed om je ratio soms even uit te schakelen zodat je naar je gevoel kan luisteren. We hebben de neiging ons verstand te overschatten. Te veel denken leidt tot piekeren.

 

4. Wees niet bang en blijf er niet te lang in hangen

Je bent echt niet de enige die het eng vind om knopen door te hakken. Dat vinden we allemaal!  Echter is het goed om in gedachten te houden dat iedere ervaring waardevol is. Je leert van elke keuze die je maakt, ook van de onhandige besluiten. Laat de angst om dit te doen los en zorg dat je niet te lang in de keuze blijft hangen, want dit kost je enkel energie en tijd. Een goede tactiek is ook na te denken over wat het beste is dat kan gebeuren en wat het slechtste is dat je kan overkomen. Vaak valt het worst-case scenario namelijk reuze mee. En als de keuze toch niet juist was, vind je wel een andere manier om door te pakken.

 

Ik help jou die draak te verslaan!

Vandaag de dag is het mijn missie om vrouwen te inspireren om de regie van hun leven weer terug te pakken. Vrouwen te leren vertrouwen op hun intuïtie. Zodat het makkelijker wordt om die draak te verslaan. En ja, soms moet je daarvoor een aantal knopen doorhakken. Draken komen en gaan, je hele leven lang. Dan is het fijn en geruststellend wanneer je daarbij geholpen wordt.

Heb je een vraag en wil je contact opnemen? Ik help je graag om jouw doelen helder te krijgen. Ik bied een gratis online intake aan om meer duidelijkheid te geven. Gedurende 30 minuten bespreken we waar en hoe jij zowel zakelijk als privé krachtige keuzes wilt maken.

joanna bos intuitief coach vrouwen