Een lefwijf is een vrouw die altijd zichzelf durft te zijn

11 augustus 2021

De wereld heeft meer vrouwen nodig die lef tonen. Vrouwen die een voorbeeldrol voor andere vrouwen vervullen en hen inspireren om ook met lef op te treden. Lef + Moed = Doen, zeg ik vaak als coach. Om nog meer vrouwen te inspireren om écht zichzelf te durven zijn en vanuit hun eigen kracht te werken, ben ik coauteur geworden van het boek LEFWIJF 2. In dit boek delen 50 vrouwen hun persoonlijke lef-moment, lef-situatie of lef-gevoel. Nu dit boek in de winkel ligt, organiseer ik deze maand een signeersessie bij paviljoen It Krúswetter in Easterlittens (Friesland). 

Mijn missie is om vrouwen in beweging te zetten en ik doe dat op humoristische wijze. Het blijft vaak zo bij dromen, en erover praten. Het echt doén ligt vaak ver uit onze comfortzone, waardoor we genoegen nemen met wat er nu is en geen knopen door durven hakken.

In 2021 besloot ik om ook die knoop weer door te hakken. Na een lange carrière als inkoop- en contractmanager wilde ik iets heel anders gaan doen. Het thema lef en moed, en écht jezelf durven zijn, speelt hierin een hoofdrol. Nu ben ik spreker op events en bij organisaties over thema´s als persoonlijk leiderschap, diversiteit, motivatie en inspiratie. En ben ik sparringspartner voor vrouwen die het lef hebben om in beweging te komen.

 

Het lef hebben om jezelf te laten zien

 

In boek LEFWIJF 2 deel ik samen met 49 andere vrouwen mijn lefmoment. In dit boek lees je de verhalen van rolmodellen, leiders, topwijven en vrouwen die niet schromen om zichzelf te laten zien.

Daar is ook lef voor nodig, om jezelf te laten zien. Precies zoals je bent.

Hierbij licht ik alvast een klein tipje op van de sluier van mijn verhaal in het boek LEFWIJF 2.

Mijn omgeving vertelde mij keer op keer zoveel bewondering te hebben voor de stappen die ik maakte. Ze zagen mij als heldhaftige ridder die met opgeheven zwaard recht op die grote vuurspugende draak afstormt. Wat een lefwijf zeg.

Maar zij konden niet achter de schermen meekijken. Ik moest namelijk meerdere zwaarden slijpen om mijn draak te verslaan. Om bij die schat te komen. Ik moest knopen doorhakken om uit dat grote spinnenweb van ongelukkigheid te komen: het constant in de vechthouding staan en alles altijd enkel vanuit ratio doen…

 

Mijn tips voor meer lef in jouw leven

 

Als spreker en coach spreek ik dagelijks vrouwen over hun dromen en verlangens. Waar ze nu staan en waar ze graag naartoe willen. Hierbij een greep uit de tips die ik ze geef.

 

Als je het vraagt dan krijg je het. Als je het doet, weet je het

 

Veel vrouwen vinden het doodeng om dingen te vragen. Maar als je het niet vraagt, dan ga je het ook nooit krijgen. Zo simpel is het. Vaak komt de angst voor dingen vragen voort uit onzekerheid. Je bent bang voor een nare reactie. Echter moet je het gewoon doen. Een brutaal mens heeft de halve wereld, zeggen ze altijd. En dit klopt ook echt. Hoe vaak zie je niet dat brutale mensen alles voor elkaar krijgen? Het is niet dat deze personen zoveel slimmer zijn of zoveel meer skills hebben. Het enige verschil is dat deze personen niet bang zijn en het gewoon doen, met succes als resultaat.

 

Vrij van schaamte leven

 

Als je vrij van schaamte wilt leven, laat jouw leven dan niet bepalen door de mening van anderen. Word verliefd op jezelf. Ga op zoek naar het kwetsbare deel in jezelf en hou er met hart en ziel van. Ik ben opgevoed met:  ´Niet zeuren, maar doorgaan´ en daarom was ik altijd erg hard voor mijzelf. Toen ik tijdelijk in een rolstoel belandde, realiseerde ik me dat mensen om me heen juist graag wilden helpen en ik mij best mocht laten vertroetelen. Daarnaast werd mij duidelijk dat ook mijn lichaam kapot kon gaan, kwetsbaar is en ik niet alles alleen hoefde te doen.

 

Wees niet bang om knopen door te hakken

 

Je bent echt niet de enige die het eng vind om knopen door te hakken. Dat vinden we allemaal!  Echter is het goed om in gedachten te houden dat iedere ervaring waardevol is. Je leert van elke keuze die je maakt, ook van de onhandige besluiten. Laat de angst om dit te doen los en zorg dat je niet te lang in de keuze blijft hangen, want dit kost je enkel energie en tijd. Een goede tactiek is ook na te denken over wat het beste is dat kan gebeuren en wat het slechtste is dat je kan overkomen. Vaak valt het worst case scenario namelijk reuze mee. En als de keuze toch niet juist was, vind je wel een andere manier om door te pakken.

 

Seksuele vrijheid omarmen

 

De vrijheid omarmen om mijzelf te mogen zijn, heeft mij zeker veel opgeleverd. Nu ben ik samen met mijn vrouw Marijke en vind ik het normaal dat ik op vrouwen val. Maar dat was een lange weg. Ik leerde dat uitkomen voor mijn seksualiteit uiteindelijk allemaal wel meeviel (lees in dit blog mijn verhaal). Natuurlijk zijn er gekke dingen die kunnen gebeuren, zoals toen ik op mijn voeten werd gespuugd door een meisje met een andere culturele achtergrond. Echter zijn deze gebeurtenissen niet leidend. Over het algemeen is het positief. Je leert je ware vrienden kennen en je leert hoe mensen in het leven staan. Ik vind het daarom bijzonder dat ´uit de kast komen´ nog apart benoemd wordt. Naar mijn idee hoeft dat helemaal niet. Het zou normaal moeten zijn en niet iets waar mensen voor uit moeten komen.

lefwijf joanna bos