Levenszaak

27 juni 2023

Zondag, 5 maart 2023. Daar lag ik dan, in het ziekenhuis aan een infuus. Acuut opgenomen na een aantal dagen flinke koorts en opgezwollen keel. Slikken was pijnlijk en voelde alsof de boel langzaam werd dichtgedrukt. Deze situatie was slecht en zo zag ik er ook uit.

Tijdens het controlegesprek met de arts een paar dagen later, kreeg ik beschaafd op mijn sodemieter. Ik was een bikkel met een hoge pijngrens maar…….‘Normaal komen mensen veel eerder’ en met een ontstekingswaarde van 300 was ik net op tijd. Gelaten hoorde ik het aan. De boodschap kwam amper binnen. De bacteriële infectie had mij flink te pakken en zorgde voor zes dagen aan een antibioticum.

Dialoog

Hoe was het zover gekomen en wat nu? Toen kwam de interne dialoog. Mijn eerste gedachte was berusting: ‘Als het mijn tijd is dan is dat zo. Wel wat vroeg maar toe maar vooruit maar.’ Daarna kwam het verzet. ‘Ik ben het oneens met deze stap. Veel te vroeg want ik heb nog wel wat te doen in dit leven.’ Dat laatste bleek ook want langzaam krabbelde ik weer op. In mijn beleving mocht dat herstel wel sneller gaan. Een stemmetje hoorde ik daarop zeggen: ‘Hoezo ongeduldig? Wees blij dat je nog leeft!

Terugkijkend op deze periode was ik na diverse heftige gebeurtenissen al een jaar aan het kwakkelen met mijn gezondheid. Van C naar griep wat uitliep op een longontsteking en eindigde met een bacterie. Mijn lichaam gaf allerlei signalen die genegeerd werden en was er nu klaar mee. Tot hier en niet verder.

Inzicht

Een bikkel drukt emoties weg en gaat door tot hij/zij er dood bij neervalt. In mijn geval zowat letterlijk. Ik stapte in mijn bekende valkuil. Dit was de zoveelste wake-up call die goed afliep. Ik heb mijn les weer gehad en deze keer geleerd. Voortaan echt beter luisteren naar de signalen van mijn lijf door:

  1. Rust te nemen en niets te doen, zelfs geen boek lezen. Dat mag echt;
  2. Emoties toe te laten en te doorvoelen in plaats van weg te drukken en bezig met bezig te zijn;
  3. Eerder in te grijpen door hulp te vragen of aangeboden hulp te accepteren;
  4. Zelferkenning.

De sleutel zit in Zelferkenning, het ware goud zit in jou. Zelfontkenning kostte mij zowat de kop.

Zo doorgaan en doodgaan, of doorgaan in zelferkenning. Dat is de keuze. Mijn boodschap voor alle bikkels is dan ook: Laat het niet zover komen, erken jezelf en vraag of accepteer op tijd hulp. Anders is het zo zonde van jou, je energie en vooral jouw enorme potentieel.

Herkenbaar? Laat het mij weten via de app op 06 – 54 66 19 34.

Benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen? Bekijk mijn aanbod: