Stress of stretch?

19 april 2023

Zaterdagavond achter de coulissen in het theater. Mijn vriendin had het lumineuze idee om Quincy, mijn Engelse buldog, op het podium te zetten als Rufus in de musical Legally Blonde. Deze werd uitgevoerd door de leerlingen van MUZT Musicalopleiding in Sneek. Zij hadden hiervoor een oproep geplaatst in de krant. Leuk idee toch om als hondenbezitter te helpen?

Het voelde echter heel anders. Een enorme weerstand en stress kwamen bij mij op, Theater, podium, optreden? Laat maar, geen zin in. Ik ben nog wel naar de auditie gegaan om te weten waar het precies om ging. Prima wanneer mijn vriendin dit verder regelde en Quincy mee het podium opnam.

Stress

Waar komt die stress dan vandaan? Dat is zeker de angst om in de spotlights te staan of minder de behoefte te hebben om op de voorgrond te treden. Via de hond gaat het dan nog wel. Op afstand en dus lekker veilig, zeker achter de coulissen. Het zit iets anders in elkaar….

Als kind ‘moest’ ik namelijk regelmatig mee naar de repetities en optredens van mijn moeder, operettezangeres van beroep. Meestal in Amsterdam zodat wij op tijd van huis vertrokken en een groot deel van de dag daar waren. Ik wilde liever thuisblijven en voetballen of naar karate. Al die show en poespas, not my cup of tea.

Het moeten van anderen én van mijzelf daar zit de echte pijn. Aan allerlei verwachtingen voldoen die vaak onbekend of onduidelijk zijn én die ik mezelf ook nog eens opleg. Gewaardeerd worden om wie ik echt ben in plaats van om wie ik verwacht word te zijn. Daar gaat het om.

Als kind, tja, dan moest je wel mee. Als volwassene hoor ik mezelf nu zeggen: Hangt ervan af hoe je ermee omgaat. Als je verwachtingen stilhoudt, word je regelmatig teleurgesteld. Hoe moet een ander anders weten wat jij wilt?

Moed

Uiteindelijk had ik de moed om over mijn eigen schaduw te stappen. Nadat mijn vriendin aan wat repetities en de première had deelgenomen, ben ik toch meegegaan. De week erop zelfs alleen met die stoere bul naar de matinee!

Dit was dus de stap vanuit de comfort zone in de stress en naar de stretch zone: Mee naar het theater en achter de coulissen zien hoe Quincy zijn rol pakte. Het viel reuze mee en toch ook leuk om weer eens mee te maken. Mindset doet veel. Dan nog een portie moed en vooral concrete actie. Dat werkt echt.

Wat is voor jou stress of stretch? Laat het mij weten via Contact – Joanna Bos

Ben benieuwd 😊

Benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen? Bekijk mijn aanbod: