Overtuigingen

9 november 2022

‘Je hangt aan je eigen tong’ is een spreuk van mijn BFF. Dit hoor ik al dertig jaar van haar en het klopt helemaal, zowel in positieve als in negatieve zin. Een korte en krachtige zin die voor mij vergelijkbaar is met ‘The law of attraction’ en ‘Je bent wat je denkt’.

Wij hebben allemaal overtuigingen, bewust en onbewust. Opgedaan tijdens onze opvoeding, scholing, werk, partners en omgeving. Het is fijn als je hier bekend mee bent want dan kun je er ook iets mee. Of niet. Ik heb een praktijkvoorbeeld van mijzelf namelijk het schrijven van teksten.

Kunst, cultuur en sport

Op zowel de basisschool als het voortgezet onderwijs moest ik opstellen en uittreksels schrijven. Vreselijk, want ik had meestal een onvoldoende of een zes minnetje. Er kwam weinig uit mijn pen en dan ook nog met veel moeite. Journalist of schrijver van boeken zou ik nooit worden. Voor mij frustrerend en bijzonder omdat ik wel goed was in talen.

Op mijn achttiende werd ik door een redacteur uitgenodigd om te schrijven voor een regionale krant. Dat was wel een ding en toch nam ik de uitdaging aan. Evenementen, interviews en een hele pagina over molens in de zaterdag editie kwamen aan de orde. Zelfs een artikel over Russische iconen die, bleek later, gestolen waren. Dit leverde mij een leuke zakcent op waar ik mijn eerste motor van kocht. Hiermee reed ik dan in mijn leren jasje trots naar Schoevers Arnhem om blind, met tien vingers te leren typen.

Op een dag belde de redacteur mij dat hij geen gebruik meer wilde maken van mijn diensten. Ik kon absoluut niet schrijven en zorgde alleen maar voor slechte artikelen waar hij problemen mee kreeg. Zie je nou wel, ik mocht alleen maar schrijven omdat hij mij wel leuk vond. Mijn overtuiging werd hiermee bevestigd. Later hoorde ik dat hij ontslagen was en er meer speelde.

Scriptie

Op mijn veertigste besloot ik om alsnog een hbo-studie te doen want dat papiertje was toch wel nodig om verder te komen. Dat was weer een overtuiging. De keuze viel op Facility Management want dan had ik veel vrijstellingen. Dat scheelde weer een hoop tijd en gedoe. Tijdens de verdediging van mijn scriptie kreeg ik de opmerking beter te kunnen praten dan schrijven. Het gemiddelde voor de scriptie was een zeven. Een dikke acht voor het mondeling examen en een minuscuul zesje voor het verslag. Dat gaf deze burger weer moed. Schrijven moest ik echt zoveel als mogelijk vermijden. Opnieuw werd mijn overtuiging bevestigd.

 

Social media

In deze tijd draait veel om het gebruik van social media, het zichtbaar zijn voor de hele wereld. Of alleen in Nederland, dat is al heel wat. Vanwege mijn overtuiging echt niet te kunnen schrijven, besteedde ik de posts en blogs eerder uit. Totdat ik besefte dat dit andermans teksten en energie waren. Het was tijd om dit zelf te doen, mijn ziel en zaligheid erin te stoppen en die overtuiging in de Kliko te gooien. Tweede helft 2021 startte ik met het schrijven van blogs. Posts durfde ik al eerder. De reacties waren tot mijn verbazing positief en nodigden zelfs uit om te blijven schrijven. Langzaam verdween dan toch mijn oude overtuiging. Ik hing aan mijn eigen tong.

Benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen? Bekijk mijn aanbod: