Vrouwelijke intuïtie: hoe word jij dé vrouw van deze tijd?

3 februari 2021

Rosa Parks weigerde in 1955 haar plaats af te staan aan een witte passagier. Ze voelde vanuit haar vrouwelijke intuïtie dat dit het juiste was om te doen. Ze werd opgepakt door de politie. Toen Martin Luther King hoorde over haar heldendaad organiseerde hij de Montgomer-busboycot. De rassenscheiding werd hierdoor uiteindelijk afgeschaft. Rosa Parks wordt vanwege haar heldhaftige daad gezien als een pioneer in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Wauw, wat een vrouw! Omdat Rosa Parks besloot naar haar vrouwelijke intuïtie te luisteren, heeft ze geholpen een einde te maken aan de rassenscheiding. Wat houdt vrouwelijke intuïtie precies in? En hoe kan jij jouw vrouwelijke intuïtie inzetten om dé vrouw van deze tijd te worden? 

Wat is intuïtie precies?

Soms heb je bij bepaalde gebeurtenissen of mensen een sterk voorgevoel. Een innerlijke stem die je vertelt dat je iemand kunt vertrouwen of die influistert hoe je iets moet aanpakken. En dit alles zonder dat je precies weet waarom en zonder dat je er echt over hebt nagedacht. Je handelt vanuit gevoel. Intuïtie is een eigenschap. Intuïtief handelen houdt eigenlijk in dat je à la minute iets waarneemt zonder er echt over na te denken, het te analyseren of te rationaliseren.

 

Is vrouwelijke intuïtie echt sterker dan mannelijke intuïtie?

Darwin beschreef al in zijn evolutietheorie dat hij ervan overtuigd was dat er een aantal vermogens als typisch vrouwelijk werden beschouwd, hij noemt hier intuïtie en snelle waarneming. Over het algemeen wordt gezegd dat vrouwen beter zijn in het herkennen van emotionele nuances in stemmen, gebaren en gezichtsuitdrukkingen. Ze staan over het algemeen meer in contact met hun gevoel. Daardoor wordt gezegd dat vrouwen beter in staat zijn boodschappen op te vangen, zodat ze op basis hiervan betere beslissingen kunnen nemen.

Het voorgevoel van vrouwen zou z´n oorsprong vinden in de prehistorie, waar het belangrijk was om iemand te vertrouwen. Omdat de man vaak maanden lang op jacht was bleef de vrouw achter met deze verantwoordelijkheid. Het in contact staan met je gevoel speelt voor vrouwen ook een rol in de verzorging en opvoeding van kinderen. Als een baby huilt weet de moeder vaak wat er aan de hand is en moeders voelen het vaak aan als er iets mis is met hun kinderen.

 

Hoe herken je vrouwelijke intuïtie die tegen je spreekt?

Je vrouwelijke intuïtie kan op verschillende manieren tot je spreken. Je hebt te maken met gevoelens, gedachten, dromen en flashbacks. Of heb je wel eens het gevoel dat je iemand zo gaat zien en die persoon belt je vervolgens op? Ook kan je vrouwelijke intuïtie inspelen op muziek, geuren en andere elementen in je omgeving. Ik voel het aan mijn water is een bekende vrouwelijke uitspraak. Het bekende vrouwelijke onderbuikgevoel. Als je deze gevoelens volgt dan vertrouw je op je vrouwelijke intuïtie.

Wat blokkeert vrouwelijke intuïtie?

Velen van ons hebben een vrij rationele opvoeding genoten, waarin het normaal is om keuzes te maken met je brein in plaats van met je hart. Daarnaast zijn velen van ons opgeslokt in de sleur van het dagelijks leven waardoor we zijn los geraakt van de bron. We gaan als het ware maar door op de automatische piloot zonder dat we echt naar ons gevoel luisteren, of in sommige gevallen zijn er te veel stoorzenders die onze vrouwelijke intuïtie verstoren. Stoorzenders die het soms lastig maken om naar onze vrouwelijke intuïtie te luisteren zijn bijvoorbeeld:

 • Gebrek aan zelfvertrouwen;
 • Te veel denken in plaats van voelen;
 • Het vasthouden aan vooroordelen, wensen en verwachtingen;
 • De behoefte aan controle of hechtenis aan vaste patronen;
 • Slaapgebrek of het nemen van onvoldoende rust.

Om deze reden is het voor sommige vrouwen lastig om in contact te komen met hun vrouwelijke energie en intuïtie of hier constant mee in contact te blijven.

Zonde! Want het kan je zoveel brengen. Luisteren naar je vrouwelijke intuïtie kan ervoor zorgen dat je de goede keuzes maakt en daarnaast brengt het je geluk, levenservaring, creativiteit, zelfvertrouwen en vrijheid. Het zorgt er voor dat je doet wat goed voelt voor jou in plaats van wat anderen adviseren of opdringen.

 

Hoe kun je jouw vrouwelijke intuïtie inzetten?

Allereerst is het belangrijk om de stoorzenders zoveel mogelijk te elimineren. Het is de kunst om de signalen uit je omgeving te herkennen en je antennes als het ware aan te zetten. Zet deze antennes in en leer erop vertrouwen. Het is belangrijk om weer in contact komen met je gevoelens en je los te koppelen van het denken. Keer je aandacht naar binnen om de stilte in jezelf te vinden.

Wat kun je doen om je vrouwelijke intuïtie te versterken en in te zetten?

 1. Ontspanning

Trek je terug uit de huidige stressvolle samenleving en neem een moment voor jezelf. Yoga, meditatie, breathwork, muziek of het nemen van een warm bad, kunnen hierbij helpen. Het is belangrijk niet langer in je hoofd te zitten maar te ontspannen.

 1. Beweeg

Kom uit je hoofd door je te focussen op je lichaam. Denk aan een yogales, een wandeling in de natuur of ga dansen. Een beweging met een rustige flow werkt vaak het beste.

 1. Schrijf het op!

Schrijf dagelijks je ingevingen en gevoelens op. Het beste is om dit te doen voordat je gaat slapen. Je laat je gedachten los waardoor er ´s ochtends meer plaats zal zijn voor jouw intuïtie.

 1. Luister naar je hart

Negeer dat lijstje met do´s en don’ts en volg je hart als je een keuze moet maken.

 1. Creativiteit

Vrouwelijke energie verlangt naar creativiteit. Probeer dagelijks iets creatiefs te doen. Koken, schrijven, tekenen, het maken van kleding. Probeer het eens!

 1. Ga de natuur in

We noemen het niet voor niets moeder natuur. Geniet van de aardse sensaties die de natuur je kan brengen. Dit kan je helpen om opnieuw te connecten met jezelf.

 1. Leer jezelf kennen

Het is belangrijk om te begrijpen waar je staat, wat je verlangt en wat je zoekt. Door jezelf beter te leren kennen kun je leren je intuïtie te onderscheiden van angsten, impulsen of fantasieën.

Ga mee met het vrouwweekend Unlock your potential!

Ga terug naar de basis, naar jouw kern. Tijdens dit weekend krijg je de ruimte en tijd om stil te staan bij jezelf, bij wie je bent en wat jij echt nodig hebt om volledig tot bloei te komen. Vind de connectie met jouw vrouwelijke intuïtie terug en wordt dé vrouw van deze tijd!

Gun jezelf de impact van een weekend in de prachtige Friese natuur. Samen met ervaren begeleiders, coaches ga je de connectie aan met jezelf. Er is een programma, maar ook volop ruimte om je terug te trekken in stilte. Ook krijg je de kans om andere vrouwen te leren kennen die jou ook na dit weekend scherp kunnen houden. Meld je hier aan!

 

Voor dit artikel zijn de volgende bronnen gebruikt: (Sonnevelt Opleidingen, 2020), (Hasselt, 2021), (Isabel, 2019), (Wikipedia, 2021) (Vandermassen, 2021)