Hoe zorg je goed voor jezelf? : Mijn 8 tips voor zelfzorg

31 mei 2021

Het lijkt voor velen een simpel ogende vraag: Hoe zorg je goed voor jezelf? Maar is deze vraag eigenlijk wel zo simpel? In de sleur van het dagelijks leven is goed voor jezelf zorgen namelijk vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat houdt goed voor jezelf zorgen in? Hoe doe je dat? En hoe vind je de tijd en ruimte om aan zelfzorg te doen? Ik zal de belangrijkste thema´s rondom zelfzorg behandelen. Want zelfzorg- en liefde zijn o zo belangrijk!

De essentie van goed voor jezelf zorgen is eenvoudig: ´Doen wat voor jou goed is en goed voelt, daar gaat het om. Luister niet naar wat anderen je vertellen wat te doen, maar zorg ervoor dat je dicht bij jezelf blijft en ontdekt wat voor jou werkt. Bewust zijn wat voor jou goed voelt en wat minder goed voelt. 

Egoïstisch? Nee totaal niet! Je kunt veel meer voor anderen betekenen als je en goed voor jezelf zorgt en lekker in je vel zit. 

 

Wat zijn de belangrijkste tips omtrent zelfzorg?

 

1. Voeding

Zie jouw lichaam als een auto die benzine nodig heeft. Om jouw lichaam en geest optimaal te laten functioneren, is het belangrijk om jouw lichaam goed te voeden. Het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen is daarom zeer belangrijk. Gezond eten is vandaag de dag populair en daarom ook steeds makkelijker! Ga je voor plantaardig, glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch of biologisch? Er is voor ieder wat wils.

Ga na wat voor jou werkt en waar jouw lichaam goed en minder goed op reageert. Het is bijvoorbeeld handig om een eetdagboek bij te houden. Zorg ervoor dat je op zijn minst 500 gram groente en fruit binnenkrijgt per dag. Probeer groente in al je maaltijden te verwerken, groenten geven je de belangrijke vezels die je zo hard nodig hebt. Daarnaast zijn gezonde koolhydraten zoals zoete aardappel, quinoa, peulvruchten, volkoren rijst en havermout belangrijke bouwstenen. Vergeet daarnaast je eiwitten en gezonde vetten niet. Probeer de 80/20 regel aan te houden. Ga voor 80% gezond en 20% minder gezond. Je kunt best af en toe een patatje eten en een wijntje drinken, maar zorg dat je het met mate doet. 

 

2. Beweging

Je hoeft niet direct naar de sportschool te rennen en je in te schrijven voor 6 lessen per week. Begin klein. Het is goed om elke dag iets aan beweging te doen. Beweging haal je soms al uit kleine en simpele dingen. Een stuk met de hond wandelen, de natuur in, tuinieren, een stuk fietsen.

Wat voelt goed voor jouw lichaam? Als je houdt van wat zwaardere lessen zoals CrossFit of krachttraining, probeer dit dan met mate te doen. Het vrouwelijk lichaam levert al genoeg werk, dus probeer haar niet uit te putten. Ook belangrijk hierin is om naar je cyclus te luisteren, probeer het je lichaam tijdens de menstruatiefase niet nog zwaarder te maken door extreme krachtsport te doen in deze periode. Je lichaam levert in deze periode namelijk al genoeg werk. Respecteer jouw vrouwelijkheid en leef naar je cyclus, zo zorg je goed voor je lichaam. Te veel sporten, overtraining, is iets wat je daarnaast niet moet doen omdat het ervoor zorgt dat je stresshormoonlevel een te hoog level bereikt. Dit zal op termijn negatieve effecten hebben op je lichaam. Yoga is een fijne sport die voor beweging en mindfulness zorgt en over het algemeen een positief effect heeft op het vrouwelijk lichaam. 

3. Slaap

Voldoende slaap: vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Een goede nachtrust is zeer belangrijk voor lichaam en geest. Je hebt slaap nodig om op te laden, tijdens je slaap herstel je. Daarnaast ben je als je uitgerust bent veel beter in staat om met stressvolle situaties om te gaan. 

 

Hoe zorg je voor een effectieve en goede nachtrust? 

  • Zorg voor een vast slaapritme. Het beste is om vroeg je wekker te zetten en voor 22.00 naar bed te gaan;
  • Ga voor een fijne en rustgevende slaapplek, het liefst zo donker mogelijk;
  • Drink geen koffie na 16.00 in de middag en eet niet na 20.00 uur;
  • Zorg ervoor dat je niet meer op schermen kijkt minstens 2 uur voor je naar bed gaat, dit verstoort je slaapritme. Je telefoon op nachtmodus zetten scheelt al enorm en ook de populaire blauw-lichtbrillen maken dat je beter afgeschermd bent van het blauwe licht;
  • Slaap op je linkerzij zodat je hart vrij is in haar bewegingen;
  • Slik magnesium tauraat om beter te kunnen slapen en voor stress. Magnesium tauraat is een specifiek type magnesium dat hier het best voor werkt;
  • Slaap zonder mobiele telefoon naast je of zet je telefoon op vliegtuigstand. De straling van de telefoon is schadelijk en belemmert een goede nachtrust;
  • Zorg dat je in aanraking komt met voldoende daglicht overdag. Daglicht maakt serotonine aan en dit is essentieel voor het slaaphormoon melatonine;
  • Doe een dutje als je daar behoefte aan hebt. Voel je je moe, durf eraan toe te geven en ga lekker naar bed. 

Slaap jij wel eens alleen of slaap je altijd naast je partner? Een taboe die ik daarbij graag wil doorbreken is het alleen slapen terwijl je een partner hebt. Als je partner bijvoorbeeld snurkt en jouw nachtrust verstoort dan heeft dit een negatief effect op jouw slaapkwaliteit. Het is dan helemaal niet gek om af en toe apart te slapen en even je eigen plek te hebben. Je eigen energie en rust vinden is erg belangrijk in dit geval. Ieder lichaam heeft andere behoeften, luister ernaar. 

 

4. Hormonen en onze cyclus

Het vrouwelijk lichaam is prachtig en uniek. Vanwege onze schommelende cyclus is ons lijf élke dag anders. In vergelijking met mannen schommelen wij veel met onze hormonen. Het is daarom belangrijk om naar je lichaam en hormonen te luisteren. Geef je lichaam dus de rust die het verdient tijdens de menstruatiefase en zorg ook dat je je lichaam tijdens deze periode extra goed voedt. Ga bijvoorbeeld wat eerder naar bed en probeer niet te veel afspraken in te plannen. Probeer jouw hormonen in balans te houden door stress zoveel mogelijk buiten te sluiten, goed te slapen, gezond te eten en te drinken en naar je lichaam te luisteren. Ook als je in de overgang bent is dit belangrijk. Tijdens de overgang is het belangrijk gezond te eten en genoeg kalk (zuivelproducten) en vitamine D binnen te krijgen. Neem rust en slaap voldoende om je lichaam te ondersteunen tijdens deze overgang. 

 

5. Rust & ruimte voor jezelf

Gewoon even niks doen. Een boek lezen, een dutje doen, mediteren. Het is belangrijk om je hoofd af en toe leeg te maken en de dagelijkse sleur even te laten voor wat het is. Het is heel erg goed om af en toe eens alleen te zijn zodat je gedachten kunt toelaten en je kunt voelen wat er te voelen valt. Leer te ontspannen door af en toe gewoon eens wat tijd voor jezelf in te plannen of even niks te doen. Ook ademhalingsoefeningen helpen je om te ontspannen. 

Wist je daarnaast dat het erg gezond is om je te vervelen? Door de verslaving aan prikkels maken onze hersens de gehele dag door overuren. Om deze overuren te compenseren is het af en toe dus erg goed om je te vervelen en je hersens even rust te geven. 

 

6. Stress 

Stress is de meest schadelijke factor voor jouw lichaam. Als het stresshormoon cortisol te hoog is, heeft dat een negatieve invloed op ons rationele en emotionele systeem. Hartaandoeningen, een hoge bloeddruk, concentratieproblemen en overgewicht kunnen hier een gevolg van zijn. Langdurig veel stress kan zelfs tot depressie en burn-out verschijnselen lijden. Probeer je stresslevel zo laag mogelijk te houden door bewust en niet overdadig te sporten, gezond te eten en van slaap prioriteit te maken. 

7. Volg een effectieve ochtendroutine

Veel mensen zijn gebaat bij het opzetten van een effectieve ochtendroutine. Een ochtendroutine kan bestaan uit het doen van yoga voor werk, een koude douche nemen, even mediteren of wellicht een half uurtje lezen. Het doen van zaken uit gewoonte zorgt ervoor dat je minder hoeft na te denken en hier ook minder energie aan kwijt bent. Het is je kans om je dag effectief in te delen en al vroeg een aantal dingen voor jezelf te doen. Een routine zal je daarnaast helpen minder gestrest de dag in te gaan, omdat je bepaalde belangrijke zaken al bereikt hebt. Routine maakt zelfzorg een stuk gemakkelijker! 

 

8. Leer om nee te zeggen 

Zo snel laat je dingen toe waar je lichaam niet eens achter staat. Stop hiermee. Leer nee te zeggen als je lichaam of geest er niet blij van wordt of geen zin in heeft. Het zal je zoveel rust geven om niet altijd maar overal ja op te zeggen en dingen tegen je zin in te doen. Luister naar jouw intuïtie om te weten wat wel en niet goed voelt.

 

Met deze acht tips wil ik je graag inspireren! Sta bewuster stil bij deze zaken en vraag jezelf af en toe: Hoe voel ik me? Waar heb ik behoefte aan? Hoe zet ik zelfzorg effectief in? Door het beantwoorden van deze vragen weet jij als geen ander of je goed voor jezelf zorgt! 

 

En onthoud:  “Self-love is the source of all our other loves.” Pierre Corneille

 

Hulp nodig met zelfzorg?

Kun jij wel een duwtje in de rug gebruiken betreffende zelfzorg en wil je graag investeren in jouw groei als persoon? Ik kijk graag met je mee tijdens een gratis en vrijblijvend persoonlijk gesprek, waarin je kunt ervaren of ik als coach bij jou pas. Gun jezelf deze vorm van zelfzorg en kom gezellig eens een kop koffie drinken!