Vlinderdas

16 oktober 2022

Begin jaren negentig solliciteerde ik bij een productiebedrijf ergens in de Randstad. Het leek mij een leuke en goedbetaalde baan in een internationaal en technische omgeving. De cultuur bleek voor mij toch minder informeel te zijn dan de eerste indruk gaf.

Tijdens de rondleiding liepen mijn begeleider en ik ook door de productie. Het eerste wat mij opviel was dat de medewerkers een vlinderdasje droegen en er onberispelijk uitzagen. Vanwege veiligheid, uniformiteit en representatie. Een opgeruimde productiehal met nette mensen werkt prettiger en dus productiever. Dat snapte ik alleen waarom gaf mij dit toch een raar gevoel? Net alsof ik in een ‘film noir’ zat met sektarische beelden.

Als afsluiting van die middag hadden wij nog een gesprek. Daarin gaf mijn gesprekspartner aan dat mijn CV als geboorteplaats Tiberias in Israël aangaf, met de Nederlandse nationaliteit. Of dit klopte en ik wel een Nederlands paspoort had?  Jazeker, waarom zou ik dat verzwijgen of wat anders vermelden? Toen kwam de aap uit de mouw: Als dat zo was en ik wilde daar in dienst treden dan moest ik een niet-Jood verklaring indienen……

Wat een vreselijke en onbeschofte eis! Op dat moment kon ik mij beheersen maar ik was woest. Hoe durfde een bedrijf vertegenwoordigd door deze man dit met droge ogen te eisen? Mensen werden daar dus om hun geloof en wie zij zijn, uitgesloten. Daarnaast werden mijn woorden in twijfel getrokken. Ik ben namelijk Anglicaans gedoopt.

Hier was ik snel klaar mee, mijn gevoel was juist. Hoe mooi en uitdagend deze functie ook was, ik weigerde hier te gaan werken ondanks de vlinderdassen en heb mij teruggetrokken uit de procedure. Verder had ik geen actie ondernomen om dit ergens te melden. Ik was toch aardig van de leg dat mij dit overkwam. Ja, truth is echt stranger than fiction.

Conclusie: Luister naar je gevoel en ga voor je geluk in plaats van jouw tetterende hoofd dat gaat voor geld en zekerheid. Maak een keuze, heb het lef om te kiezen wat voor jou goed voelt. Meld wat er gebeurd is bij de juiste instanties. Praat erover met mensen die je vertrouwt en die zonder oordeel of advies naar je luisteren.